Rozhovor s Laurou Dovalovou

Môžete sa nám bližšie predstaviť? Aké sú Vaše úlohy v FL, čo sa Vám na práci najviac páči?

Vo vydavateľstve Fortuna Libri pôsobím ako šéfredaktorka vyše 10 rokov. Najzaujímavejšou časťou práce je pre mňa vyhľadávanie nových titulov a takisto je obohacujúca aj tvorba diel slovenských autorov. Pri vytváraní pôvodných publikácií - pre deti i dospelých - ide o tímovú prácu, na ktorej sa okrem autora zúčastňuje redaktor, ilustrátor, grafik a, samozrejme, do prípravy vstupuje aj vydavateľ svojimi usmerneniami vzhľadom na odozvy, ktoré má od čitateľov podobných publikácií a skúsenosti s predajom. Je zaujímavé sledovať, ako sa titul mení počas tvorivého procesu práve vstupom viacerých pohľadov.

Aká knižka bola Vašou najobľúbenejšou vo Vašom detstve, aký knižný hrdina Vás v detstve najviac ovlivnil?

Obľúbených kníh v mojom detstve som mala veľmi veľa, ťažko vybrať len jednu jednu. Spomeniem Slovenské rozprávky P. Dobšinského s nádhernými ilustráciami Ľudovíta Fullu a Exupéryho Malého princa. Môj macík a Rozprávky o psíčkovi a mačičke sa stali pre mňa takisto nezabudnuteľnými. Nespomínam si však, že by ma nejaký hrdina výrazne ovplyvnil.

Akú literatúru máte najradšej?

Rada čítam publikácie z obdobia 2. svetovej vojny, často autentické príbehy ľudí a ich osudy, prípadne romány a populárno-náučné tituly - zaujímavé, či už svojím spracovaním alebo odkazom. Rada siahnem po knižkách s etnologickou a psychologickou tematikou.

Je nejaká novinka z edície FL, na ktorú sa v najbližšej dobe extra tešíte?

S veľkým očakávaním sa tento rok teším na vydanie ďalšej knihy Eowyn Iveyovej (autorky úspešného románu Dcéra snehu z prostredia Aljašky), na titul Lily Grahamovej Dieťa z Osvienčimu, v ktorej autorka pri písaní čerpala zo skutočných osudov žien, ktoré prežili koncentračný tábor. Takisto som zvedavá na posolstvo pápeža Františka v pripravovaných dvoch publikáciách, v ktorých sa vyjadruje k aktuálnym otázkam spojených s pandémiou.

Pripadne zaujala Vás nejaká novinka od ostatných nakladatateľstiev?

Minulý rok ma zaujal román Delie Owensovej Kde raky spievajú z vydavateľstva Tatran, Hana Aleny Mornštajnovej z vydavateľstva Aktuell a Bol som Mengeleho asistentom Miklósa Nyiszliho z vydavateľstva Ikar, dávnejšie ma oslovila séria kníh Eleny Ferrante z vydavateľstva Inaque.

Máte tip na 1 knižku, ktorú by si mali čitatelia v marci prečítať?

Čo sa týka novinky na marec – vzhľadom na momentálnu situáciu, pre mnohých neľahkú, verím, že najmä čitateľky, zaujme pripravované nenáročné oddychové čítanie z nášho vydavateľstva Lavička a určite odporúčam už spomínanú Dcéru snehu Eowyn Iveyovej a pôvodné tituly – Hanina hviezda od Mira Frindta a Nedotknuteľný od Moniky Wurm – pre tých, ktorí sa k ich prečítaniu minulý rok nedostali.