Rozhovor so Zuzanou Jančokovou

Môžete sa nám bližšie predstaviť? Aké sú Vaše úlohy v FL, čo sa Vám na práci najviac páči?

Vo Fortuna Libri pracujem už skoro štyri roky na marketingovo – obchodnom oddelení. Venujem sa zahraničnému obchodu – komunikácia so zahraničnými vydavateľstvami a marketingu – riadim sociálne siete firmy a komunikujem s médiami a kníhkupectvami ohľadom offline či online kampaní.  Najviac ma teší príprava obsahu na sociálne siete – cez grafiku až po samotné texty a následná interakcia s čitateľmi  - zdieľanie ich dojmov z kníh, rozhovory o novinkách a podobne. Je úžasné vidieť nadšenie čitateliek z našich kníh a ich záujem o to, čo pripravujeme v budúcnosti.

Aká knižka bola Vašou najobľúbenejšou vo Vašom detstve, aký knižný hrdina Vás v detstve najviac ovplyvnil?

Moja najobľúbenejšia kniha z detstva je jednoznačne Matilda – o malom dievčatku, ktoré čítalo veľmi veľa kníh a objavilo v sebe kúzelnú schopnosť pohybovať predmetmi na diaľku. Pamätám si doteraz deň, keď som si knižku doniesla domov z knižnice a ten príjemný pocit, ktorý vo mne zanechala.

Akú literatúru máte najradšej?

Veľmi rada čítam literatúru faktu, rôzne životopisné knihy a memoáre výnimočných ľudí. Je to pre mňa veľmi inšpiratívne čítanie, myšlienky múdrych ľudí ma vždy obohatia a často sa dozviem veľa nových vecí. 

Je nejaká novinka z edície FL, na ktorú sa v najbližšej dobe extra tešíte?

Veľmi sa teším na memoár autorky a motivačnej speakerky Suleiky Jaoudad, ktorá píše pre New York Times a Vogue. Suleika v mladom veku prekonala zákernú chorobu a o tejto skúsenosti napísala inšpirujúcu knihu.  Kniha sa stala v USA okamžitým bestsellerom, dúfam, že sa jej bude rovnako dariť aj u nás.

Pripadne zaujala Vás nejaká novinka od ostatných nakladateľstiev?

Všimla som si, že vydavateľstvo Absynt pripravuje slovenské vydanie titulu Polovica žltého slnka od autorky Chimamandy Ngozi Adichie, knihu vlastním v anglickom jazyku a veľmi sa ňu teším. Mojou poslednou prečítanou knihou z iného vydavateľstva bol titul Príbeh o Áste od  Jóna Kalmana Stefánsson z vydavateľstva Artforum, autor má úžasný, veľmi nezvyčajný štýl písania.

Máte tip na 1 knižku, ktorú by si mali čitatelia v marci prečítať?

Určite by som odporúčala titul Hanina hviezda, kde autor opisuje život na dedine po druhej svetovej vojne - smutný príbeh o sebectve druhých a strachu z neznámeho, no a, samozrejme, prekrásny  titul Dcéra snehu – kto má rad magický realizmus a melancholickú atmosféru, určite sa mu bude príbeh veľmi páčiť.