RECENZIA: Medzi dvoma kráľovstvami

@citame_s_moncou 

"Smrť nikdy neprichádza vo vhodnom čase, ale dostať rozsudok smrti v mladosti je obzvlášť závažné vybočenie s prirodzeného poriadku veci." V momente, kedy sa mladučká Suleika dozvie, že trpí leukémiou, sa z jej bezstarostného života stáva ťažký boj o prežitie. Napriek nadobudnutiu "dospeláckej nezávislosti" je tak opäť  odkázaná na pomoc svojich rodičov a choroba jej svet nekompromisne rozdelí na život predtým a potom. 

Autorka približuje čitateľovi svoj boj s touto zákernou chorobou veľmi emotívne. Nesťažuje sa a neľutuje. Jej štýl písania nie je vôbec depresívny, aj keď sa v texte často vyskytujú momenty, ktoré vám drásajú srdce, z autorkinho prejavu sála emočná a duševná vyrovnanosť. Veľmi realisticky a zrozumiteľným spôsobom nám predostiera lekárske zákroky, ktorými si musela prejsť počas pobytu v nemocnici. Veľkou pomocou je nielen rodina, ale aj jej priateľ. Suleika v tomto momente zápasí sama so sebou a uvedomuje si tenkú hranicu medzi partnerským a opatrovateľským vzťahom. Svojho priateľa potrebuje po zdravotnej stránke, no zároveň mu chce dopriať voľnosť a priestor na osobný život mimo nemocničného prostredia. Jej svet sa obmedzil na bublinu, v ktorej hrajú prím hlavne lekári a jej najbližší. A jej myšlienky. 

Suleika preklápa rozprávanie o boji s leukémiou so spomienkami na detstvo či mladosť a spomína na život po boku svojich rodičov. V momente, keď nad chorobou víťazí však nastáva výrazný zlom. Neustále pochybnosti o schopnosti prežiť, vystrieda neistota z toho, ako sa ďalej začlení do spoločnosti. Návrat do bežného života je veľmi dlhodobý a náročný proces a Suleika si to postupne začala uvedomovať tiež. 

Počas liečby sa venovala písaniu a svoje články aj publikovala. Dostala sa do povedomia širokej verejnosti a mnohí ľudia jej začali prejavovať svoju podporu. Po zotavení sa rozhodne všetkých, ktorí jej boli vzdialenou oporou osobne navštíviť. Vydá sa na cestu naprieč Amerikou. Toto rozhodnutie bolo pre ňu nielen dobrodružstvom, ale hlavne spôsobom ako opäť nadviazať spojenie sama so sebou a nájsť svoju stratenú identitu. Nájsť pokoj, vyrovnanosť a zmysel života, ktorý si vydobyla najtvrdším spôsobom.  

"Keď prekonáte niečo, čo sa vo všeobecnosti považuje za neprekonateľné, získate výhody uvedené v hlavných bodoch - život a čas. No až keď je po všetkom, uvedomíte si, že ste ich nedostali zadarmo."

Na cestách sa stretáva s ľuďmi, ktorí môžu byť inšpiráciou pre každého z nás. Ich príbehy  vzbudzujú obrovskú psychickú silu a odvahu. Ich chuť do života však ostro kontrastuje s ich duševným sa zmierením sa so smrťou. Jednotlivé rozhovory s nimi považujem za najemotívnejšiu časť knihy. 

Toto bola jedna naozaj výnimočná kniha napísaná nesmierne výnimočnou a silnou ženou. Príbeh o krehkosti ľudského bytia, ktoré neustále zápasí s duševnou túžbou nevzdať sa chvíľ, ktoré si pre nás život ešte len pripravil. Prosím, prečítajte si ju. A pochopíte, že to, že sme tu, je naozaj vzácne. A treba sa tešiť z každého nového dňa. Že je to klišé? Možno, no zároveň je to veľký kus pravdy. 

@laska_ku_kniham

Och, môj ty bože, inšpiratívny príbeh odvážnej mladej ženy mi naprosto vyrazil dych! Suleika si môj obdiv získala takmer okamžite a od samého začiatku som bola jej obrovskou fanúšičkou. Stalo sa vám už niekedy niečo podobné?

Ide o skutočný príbeh čerstvo doštudovanej Američanky s hlavou plnou snov a nádejí. Zaľúbi sa, odsťahuje sa do Paríža a žije svoj sen, len keby sa jej do cesty nepostavila akútna leukémia s tridsaťpäť percentnou šancou na prežitie. Ona však nevešia hlavu, postaví sa životu čelom a vyliečenie berie ako druhú šancu na život – rozhodne sa precestovať Ameriku a navštíviť neznámych ľudí, ktorí jej počas jej najťažších chvíľ posielali povzbudivé správy a zdôverovali sa jej so svojimi problémami.

Málokedy sa mi stáva, že nemám čo povedať. Nenašla som jedinú drobnosť, ktorú by som Suleike mohla vytknúť, jedine fakt, že by mohla napísať ďalšie a ďalšie knihy, pretože ja rozhodne nemám dosť. Dámy a páni, práve som objavila ďalšiu autorku, od ktorej sa dá čítať aj nákupný zoznam.

Išla som si oči vyplakať nad Suleikinou neuveriteľnou pokorou a láskou, akou sa stavala k životu a nad tou príšernou nespravodlivosťou, ktorá postihla takú čistú dobrom presiaknutú dušu. Som vďačná za to, že si vybrala ako svoje nové hobby na odreagovanie práve písanie a tiež za to, ako otvorene a úprimne hneď v úvode s čitateľom komunikovala. Jej priateľský štýl písania knihe dodával na citlivosti a niekde v polovici som sa pristihla pri tom, ako pomaly prestávam rozoznávať, či čítam príbeh o cudzej osobe alebo sedím na káve s dôvernou priateľkou.

Prenádherná cesta za spoznávaním samej seba a svojho okolia založená na bezhraničnej láskavosti a všímavosti. Bodaj by som stretala už len takých ľudí ako je Suleika – je pre mňa vzorom.

@kniznica_u_veron

„Keby som mohla zmeniť minulosť, nevymazala by som svoju diagnózu. Neoslobodila by som sa od všetkého, čo som si vytrpela, lebo by som nezískala to, čo mám dnes.”

Suleika má 22, keď jej po mnohých vyšetreniach lekári oznámia, že má akútnu leukémiu. Práve sa presťahovala do Paríža, zamilovala sa a začala naplno žiť. Pre ňu a jej blízkych sa začína kolotoč vyšetrení a zlých správ. Vyliečením ale všetko nekončí. Suleika zistí, že ťažšie je zaradiť sa do života, než choroba, ktorá ju takmer pripravila o život. Rozhodne sa cestovať a navštíviť ľudí, ktorí jej počas choroby písali, podporovali ju, alebo jej písali o svojich problémoch...

(„Nechcem sa už spoliehať na iných, večne ich o niečo žiadať, byť na nich odkázaná. Chcem zistiť, ako to vyzerá v kráľovstve zdravých. Chcem opäť začať žiť.”)

Suleikin príbeh je hlboko dojímavý, krásny, inšpiratívny a silný. Píše triezvo, neľutuje sa, píše o svojich pocitoch, o hneve, o závisti, ktorú pociťuje voči zdravým, ale aj o ľútosti a obdive k blízkej rodine a k priateľovi, ktorí jej pomáhajú.

Suleika žila divoký život plný priateľov a zábavy, mala veľa plánov. Úspešná, inteligentná, milovaná a milujúca. Choroba ju zlomí - schudnutá na kosť, vriedky v ústach, neskôr príde o záplavu bohatých vlasov,...

Všetko toto je v knihe opísané reálne, živo, hmatateľne. Odplakala som si už to, keď jej oznámili diagnózu...

Suleika nemudruje, ani knihu neberte ako motivačnú lit. Človek si aj sám pri čítaní tohto príbehu uvedomí viac vecí - napr. keď nejde o život, tak ide o hov...

Mne sa práve na knihe páčilo to, ako priznáva, že závidí zdravým, približuje nám vzťah s rodičmi, že nás nebombarduje lekárskymi výrazmi, že je to napísané ľahkým a pútavým štýlom napriek ťažkej téme a s vedomím, že to je skutočný príbeh...

„Lekári mi povedali, že mám asi tridsaťpäťpercentnú šancu na dlhodobé prežitie. Tridsaťpäťpercentnú....
Mala som pocit, akoby som chodila po svete s nabitou zbraňou pri hlave. Hrala som medicínsku verziu ruskej rulety.”

Silné, dojímavé, dychberúce. Zároveň veľmi pútavé a v mnohých ohľadoch inšpirujúce čítanie.

@knizny.svet

Jeden z najsilnejších príbehov, aké som doteraz mala možnosť prečítať. Knihy podobného žánru mi vedia zakaždým zobrať dych a rovnaký pocit som zažívala aj pri čítaní tejto horúcej novinky.

Ide o skutočný príbeh, ktorý opisuje cestu mladej, 22 ročnej ženy, ktorej život sa zmenil v jednom okamihu a zrútil ako domček z karát. Prišla o bývanie, prácu, reálny život, ktorý si vysnívala. Diagnostikovali jej akútnu leukémiu s takmer 35 % šancou na prežitie a štyri roky strávila bojom o vlastný život.

Zápisky, s ktorými sa autorka v knihe podelila sledujú tisícpäťsto dní, počas ktorých sa usilovala prežiť, no okrem toho opisujú aj diagnostiku a cestu zotavenia sa z tejto krutej choroby.

Priznám sa, že počas čítania mi nebolo všetko jedno. Nie raz mi behal mráz po chrbte, no odložiť knihu som nemohla - musela som dočítať tento dojímavý príbeh do úplného konca. Napätie, aké vyžaruje z príbehu vás núti otáčať ďalšie stránky a sledovať odhodlanie, silu mladej ženy, ktorej som po celý čas držala palce, nech to zvládne.

Štýl, akým autorka opisuje jednotlivé ťažké situácie z nemocničného prostredia dokážu navodiť neskutočné množstvo emócií. Som rada, že sa rozhodla tento svoj boj pretvoriť do autobiografie, ktorá dôkladne ponúka čitateľovi nazrieť aj do "iného sveta" - toho skutočného, ktorý si častokrát nevážime.

Táto autobiografia opisuje zároveň aj stodňovú cestu Amerikou, kde sa autorka snaží nájsť nielen samu seba. V úvode knihy je krásne spracovaná mapa, po ktorej môžete cestovať prostredníctvom daného príbehu.

Ak patríte medzi milovníkov podobného žánru, jednoznačne vám odporúčam a dávam do pozornosti aj tento, ktorý vo mne zanechal hlboké stopy a verím, že záujme aj vás.