Veríte v zázraky?



Prečo toľko ľudí verí v zázraky? Čo o nás prezrádzajú? Čo máme robiť so zážitkami, ktoré nevieme vysvetliť? Aj na tieto otázky dostaneme odpovede v novej publikácii amerického autora Erica Metaxasa Zázraky (z angl. orig. Miracles).

Kniha je založená na rozprávaniach ľudí. Príbehy vrátane všetkých podrobností si autor čo najpozornejšie preveril. „Je pre mňa dôležité, aby som sa vyjadroval čo najkonkrétnejšie. Všetko, čo sa úplne jasne nedalo označiť za zázrak, som do knihy jednoducho nezahrnul. Vypočul som si aj príbehy, ktoré boli s najväčšou pravdepodobnosťou zázraky, no pokojne mohli predstavovať aj zhody okolností. Stačila najmenšia pochybnosť, či ide o skutočný zázrak, a historku som pustil z hlavy,“ hovorí autor a tvrdí, že zázraky sú nielen možné, ale stávajú sa oveľa častejšie, než si väčšina z nás predstavuje.

Eric Metaxas uvádza presvedčivé, niekedy priam úchvatné dôkazy o tom, že tieto udalosti majú reálny základ – bez ohľadu na to, čo sme si o nich doteraz mysleli. Zároveň predstavuje premyslenú odpoveď na knihy „nových ateistov“ – Richarda Dawkinsa, Christophera Hitchensa a Sama Harrisa –, ktorí vášnivo trvali nielen na tom, že zázraky a nadprirodzené javy sú nemožné, ale aj na tom, že viera v ne je vyslovene škodlivá.

Eric Metaxas, ktorého spravodajská televízia ABC News nazvala „duchaplný posol viery“, spracoval tému rozvážne a so širokým záberom – od serióznej diskusie o zlučiteľnosti viery a vedy až po ohromujúce, no dobre zdokumentované príbehy o skutočných zázrakoch, ktoré sa prihodili ľuďom, ktorých pozná.

 

Eric Metaxas

Eric Metaxas je autorom viacerých úspešných publikácií. Jeho knihy sa preložili do vyše 20 jazykov. Po skončení štúdia na univerzite, kde sa venoval angličtine, písal humorné príbehy pre deti a spolupracoval na tvorbe detských seriálov.

Napísal mnoho kníh pre deti. Každoročne sa prihovára k desaťtisícom ľudí z celých Spojených štátov amerických a ďalších krajín na celom svete. Momentálne pôsobí ako starší výskumný pracovník a docent na King's College v New Yorku, kde žije s manželkou a dcérou.

Kniha vyjde v slovenskom preklade 13. apríla.