Rozhovor s Miladou Varhaníkovou

Môžete sa nám bližšie predstaviť? Aké sú Vaše úlohy v FL, čo sa Vám na práci najviac páči?

S týmto vydavateľstvom kráčam od samého začiatku jeho vzniku, od roku 1990. Výroba kníh ma zaujímala už od základnej školy, je to zložitý proces, a to ma na tom najviac baví. Diskusia o forme novej knižky v rámci vydavateľstva, riešenie grafického spracovania, výber materiálov a výrobcov, kompletný dohľad nad každým titulom od začiatku až pokým sa nedostane k čitateľovi. Každý titul je iný, inak náročný a každý mi prináša nové skúsenosti a podnety do ďalšej práce.

Aká knižka bola Vašou najobľúbenejšou vo Vašom detstve, aký knižný hrdina Vás v detstve najviac ovplyvnil?

Všetky rozprávky som mala v obľube, veľa sme si ich so súrodencami sami vymýšľali, čítali sme rôzne romány, predovšetkým cestopisné. Ale moje najobľúbenejšie boli príbehy, ktoré staré babky rozprávali v zime po večeroch pri páraní peria, tie sú skutočne nezabudnuteľné. Možno ma ovplyvnili viac ako hrdinovia z knižiek.

Akú literatúru máte najradšej?

Literatúru faktu, no prečítam si rôzne žánre.

Je nejaká novinka z edície FL, na ktorú sa v najbližšej dobe extra tešíte?

Spomeniem český titul Rozsudek smrti vykonán od autora Petra Šámala. Odhaľuje kruté pravdy o zločinoch, ktorých vinníci skončili na šibenici.
Ale teším sa aj na romantické príbehy s vianočnou tematikou.

Pripadne zaujala Vás nejaká novinka od ostatných nakladateľstiev?

Chlapec, krtko, líška a kôň, Moc faktov, Žítkovské bohyne, síce to nie sú novinky, ale zaujali ma.

Máte tip na 1 knižku, ktorú by si mali čitatelia v marci prečítať?

Asi by som v tomto období odporučila knižky Zdravie z byliniek a tiež Zabudnuté bylinky. Je v nich veľa dobrých rád aj receptov, a s prichádzajúcim teplým počasím sa v rámci prechádzok v prírode dajú bylinky nazbierať a vyskúšať ich liečivé účinky.