Rozhovor s Barborou Hazuchovou

Môžete sa nám bližšie predstaviť? Aké sú Vaše úlohy v FL, čo sa Vám na práci najviac páči?

Vo vydavateľstve Fortuna Libri pracujem už trinásty rok na pozícii generálnej riaditeľky. Ťažko špecifikovať, čo sa mi na práci najviac páči, sú to rôzne oblasti. Všetci momentálne čelíme zložitej celospoločenskej situácii, čo, samozrejme, zasiahlo aj knižný trh. Práca nás však neskutočne baví a keď robíte to, čo vás naozaj napĺňa radosťou, ste ochotný učiť sa a zlepšovať sa, tak sa vždy dá nájsť cesta. Toto je aj výzva, na ktorú sa momentálne najviac zameriavam. Rovnako je pre mňa neuveriteľný pocit, keď na konci celého procesu držíte v rukách prvé výtlačky a vidíte, že práca sa podarila a stálo to za to.

Aká knižka bola Vašou najobľúbenejšou vo Vašom detstve, aký knižný hrdina Vás v detstve najviac ovplyvnil?

Určite Starý bodrík a vlk a tiež O troch grošoch. Tieto som už ako veľmi malá poznala naspamäť a „akože“ som ich čítala svojej prababke.

Akú literatúru máte najradšej?

Mám rada literatúru faktu alebo rôzne autobiografie. Nie som však vyslovene zameraná na špecifické žánre.

Je nejaká novinka z edície FL, na ktorú sa v najbližšej dobe extra tešíte?

Určite pripravovaná kniha na základe skutočného príbehu z prostredia slovenskej väznice – Tabak a káva. Začínam práve čítať rukopis, no čo som zatiaľ prečítala, ako aj rozhovor so samotnou aktérkou, ktorá mnohé situácie z knihy prežila „na vlastnej koži“, vo mne zanechalo veľkú stopu.

Pripadne zaujala Vás nejaká novinka od ostatných nakladateľstiev?

Skôr by som spomenula detskú literatúru, keďže tú momentálne čítam najmä so synom, a práve teraz Nezvyčajné povolania, ktoré vyšli v edícii Stonožka.

Máte tip na 1 knižku, ktorú by si mali čitatelia v marci prečítať?

V marci určite odporúčam pre rodičov s deťmi pokračovanie série z pera slovenskej psychologičky Petry Arslan Šinkovej: Mami, oci, objímte ma a Mami, oci, bojím sa.