S Jillian Cantor o jej knihe V inom čase

Hanna Ginsburgová miluje Maxa Beissingera a hudbu. Sníva, že sa raz stane huslistkou v orchestri. Spoločne spriadajú plány do budúcnosti. Ibaže atmosféra v Nemecku sa mení a k moci sa dostáva Adolf Hitler. Mladý pár je konfrontovaný s novou realitou a  s predzvesťou vojny, pričom Hanna je židovka.

Príbeh sa striedavo odohráva v 30. a 50. rokoch minulého storočia a opisuje zúfalstvo, ktorému v tom období židia čelili. Max však má tajomstvo, o ktorom je presvedčený, že mu pomôže zachrániť Hannu, keď sa Nemecko stane pre ňu nebezpečnou krajinou. Na jej záchranu chce použiť niečo nezvyčajné, čo objavil v časopise svojho otca. Prečo Hanna mizne často na celé mesiace, a prečo sa na konci vojny prebudí na poli a nedokáže si spomenúť na udalosti posledných desiatich rokov, je opradené tajomstvom. Hanna sa presťahovala do Londýna so svojou staršou sestrou, kde často premýšľa, čo sa stalo s Maxom. V Londýne sa rozhodne naplno venovať svojej ďalšej láske - husliam. Zaumieni si dosiahnuť svoj veľký hudobný sen a takisto nájsť Maxa.

Napriek tomu, že príbeh je hrozivý, v čitateľoch zanecháva aj pocit mierneho optimizmu. Zároveň nám pripomína, aký krutý bol Hitlerov režim, no ani v tom čase sa nádej nevytratila.

Odkiaľ ste zobrali námet na tento príbeh?

Rozprávala som sa s ľuďmi, ktorí prežili holokaust. Zverovali sa mi so svojimi životnými príbehmi. Jedna žena mi povedala, že ako mladé židovské dievča žila v Nemecku počas Hitlerovej vlády. Jej rodičia odmietli opustiť Nemecko a tvrdili: „Aj my sme Nemci. Toto je naša krajina. Prečo by sme sa mali vzdať tomuto šialenému mužovi?“ Vtedy som si pomyslela, že chcem hlbšie preskúmať túto dilemu - odísť vs. zostať. A aký bol bežný život, kým Hitlerova moc stúpala. Bolo to pomalé stúpanie, nestalo sa z jedného dňa na druhý.

Akú úlohu zohrala v príbehu hudba?

Dúfam, že čitatelia postrehnú, že kniha je aj o tom, ako veľmi hudba pomáhala v ťažkých časoch. Hudba je v živote potrebná. V príbehu je vykreslená láska Hanny k jej husliam, a to, ako ju práve hudba v najťažších časoch zachránila. Po celý čas nie je jasné, či dosiahne svoj cieľ.

Max Hanne povedal, že hrá na husliach ako oheň, ako to myslel?

Myslel tým, že hudba je jej oheň. Keď nemala svoju hudbu, cítila sa akoby bez života. Čítala som biografiu jednej huslistky, ktorá ma prinútila uvedomiť si, akou dôležitou súčasťou života boli pre ňu husle. Tento motív som vložila aj do príbehu: „Husle ma pohlcovali ako kedysi, dokonca ma prestali prenasledovať nočné mory a boli noci, keď som bez prebudenia spala až do rána.“ Husle jej pomáhali zostať nažive a byť šťastnou. Myslím si, že kreatívnych ľudí, či už huslistky, baletky alebo spisovateľky, poháňa práve vášeň, ktorá si ich podmaní.

Hrali ste niekedy na husliach?

Nie, ale hrávala som na klarinet počas strednej a vysokej školy. Nehrala som už 20 rokov. Hudba bola aj v mojom živote dôležitou súčasťou. Ako rodina sme vždy chodievali spolu na rôzne symfonické koncerty a muzikály.  Aj moje deti hrajú na hudobné nástroje. Najbližšie som sa dostala k husliam vďaka môjmu synovi, ktorý si tento nástroj vybral a ja som ho počúvala na jeho hodinách a skúškach.

Aj knihy sú dôležitou súčasťou príbehu...

Max mal kníhkupectvo, pretože veľmi rád čítal. Preto sa doňho Hanna zamilovala. Musela sa vyrovnať so zákazom predaja kníh v Nemecku. Existuje citát od Heina, ktorý som vložila do príbehu: „Tí, čo pália knihy, napokon budú upaľovať ľudí.“

Ako by ste opísali Maxa?

Veľkorysý, pekný, starostlivý a milý. Bežne nenadväzuje kontakt s ľuďmi. Kým nestretne Hannu, väčšinu času venuje čítaniu kníh. Potom robí všetko pre jej záchranu pred nacistami.

Ako by ste opísali Hannu?

Nezávislá, talentovaná, ambiciózna a starostlivá. Zatvárala oči pred tým, čo sa skutočne dialo v Nemecku.

Môžete nám prezradiť niečo o vašej ďalšej knihe?

Bude to historický román o silnej, nezlomnej žene. Dej sa odohráva okolo roku 1800.

 

Zdroj: Elise Cooper

www.noapologybookreviews.com/interview-with-jillian-cantor-in-another-time/