7 knižných tipov na vianočné darčeky pre deti

Vôňa vianočného punču, prvé snehové vločky či ligotavá výzdoba obchodov nám pripomínajú, že sa blíži najkrajší čas roka  ̶  Vianoce, a s tým spojené nakupovanie darčekov.  Preto sme pre vás pripravili pár tipov na knižné darčeky pre vaše deti, ktoré im určite vyčaria úsmev na tvári.

Slovenský detský rok / Elena Slobodová

V tejto knihe o dávno minulých a niektorých ešte i súčasných ľudových zvykoch budú čitateľov po celý rok sprevádzať štyri postavičky — Filipko, Vševedko, Stonoha a Pripletko. Vysvetlia, ako to bolo s prvým dňom v roku, prezradia, podľa čoho a prečo mesiace dostali mená január, február, marec a tak ďalej, aj ako ich celkom inak nazývali naši predkovia. Okrem iného je v tejto knihe plno kolied, porekadiel, hier, tancov, veršovaniek a krásnych rozprávok.

Ako sa Berta a Oskar nezmestili do kože / Dana Hlavatá

Mačka Berta von der Mňaaau a pes Oskar nemajú ani potuchy o tom, čo sa sluší a čo nie. Sú blázniví, nevychovaní a občas aj drzí. Nie div, že sa im potom prihodia veci, z ktorých im stoja uši, trepú sa chvostíky a trasu kožúšky. Knižka plná veselých a poučných rozprávok, vďaka ktorým budú deti vedieť, ako sa treba správať k druhým aj k sebe.

 

Andersenove rozprávky / Elena Slobodová

Najkrajšie rozprávky (Ole Zavriočká, Palculienka, Kresadlo, Dievčatko so zápalkami, Cisárove nové šaty, Snehová kráľovná, Lietajúci kufor, Princezná na hrášku, Malá morská panna) v jednej knihe od dánskeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena, ktoré vybrala a prerozprávala Elena Slobodová.

Spievankovo: Spievanka, Zahrajko a zatúlaná Píšťalka / Alžbeta Skalová

Určite poznáte krajinu Spievankovo - ̶   tam, kde každý rád si zaspieva a kde piesňou všetko ožíva. Žijú tam aj dvaja nerozluční kamaráti, Spievanka a Zahrajko. Jedného dňa sa dozvedeli, že existuje aj svet detí. Veľmi ich túžili prísť navštíviť, spievať a tancovať s nimi. Dostať sa k nim však vôbec nebolo ľahké. Knižka plná dobrodružstiev a napínavých príbehov, ktoré zažili Spievanka a Zahrajko na dlhej ceste k deťom spolu s ich kamarátmi, zvieratkami zo Spievankova.

Ilustrovaná kniha ZVIERATÁ / Tom Jackson

Táto nádherne ilustrovaná knižka vezme deti na cestu do divočiny, kde stretnú tie najúchvatnejšie zvieratá. Nájdu v nej ohromujúce ilustrácie rôznych druhov cicavcov od pôvabného tigra a veľkolepého hrocha po drobnú kombu. Deti spoznajú veľké mačkovité šelmy, akými sú leopard snežný a lev púšťový, ako aj vychýreného slona afrického či pandu veľkú. Každú ilustráciu dopĺňajú fascinujúce fakty, ktoré okrem iného prezradia, ktorý suchozemský cicavec je najrýchlejší, čím sa živí koala a aký dlhý jazyk má žirafa. Táto úžasná kniha je skvelým darčekom, ku ktorému sa budú deti stále vracať.

Škriatok Rozumbriadok: Rok v prírode / Hana Primusová

Škriatok Rozumbriadok býva v machovej chalúpke na kraji lesa. So všetkými zvieratkami i rastlinkami je dobrý kamarát, a keď niečomu nerozumie, tak sa spýta. Deti s ním môžu celý rok sledovať mesiac po mesiaci, ako sa v lese, na lúke, pri rybníku a potoku, ale aj na gazdovstve a v záhrade všetko mení. Škriatok bude pri poznávaní prírody tým najlepším sprievodcom, vďaka nemu sa deti dozvedia veľa nového, naučia sa pozerať okolo seba a objavia veci, ktoré nepoznajú ani mnohí dospelí.

Palculienka

Knižka s nádhernými ilustráciami o maličkom dievčatku Palculienke, ktoré sa narodilo jednej žene vďaka čarodejnici. Palculienkin pôvab však očaril aj mrzkú ropuchu, ktorá dievčatko uniesla, aby sa stalo nevestou jej syna. Podarí sa Palculienke ujsť a nájsť vytúžené šťastie?