Jedinečná kniha, ktorá by nemala chýbať v žiadnej detskej knižnici!

Vo vydavateľstve Fortuna Libri v edícii Fortuna Junior vychádza pozoruhodná knižka Hany Primusovej Škriatok Rozumbriadok, určená všetkým zvedavým deťom.

Rozumbriadok býva v machovej chalúpke na kraji lesa. So zvieratkami i s rastlinkami je dobrý kamarát, a keď niečomu nerozumie, tak sa spýta. Deti s ním môžu celý rok sledovať mesiac po mesiaci, ako sa v lese, na lúke, pri rybníku a potoku, ale aj na gazdovstve a v záhrade všetko mení.

Dozvedia sa napríklad, že:

- nijaká vločka nie je taká istá ako jej sestrička, no jedno majú spoločné: všetky vyzerajú ako šesťramenné hviezdičky,

- hoci detičky labutích rodičov sú škaredé, časom opeknejú a sú pôvabné a krásne biele ako ich rodičia,

- dafnie majú na chodidlách chĺpky a medzi nimi sa drží vzduch, ako keby mali na nožičkách nafukovacie vankúšiky, ktoré ich nadnášajú, a preto sa zdá, že vedia chodiť po vode,

- vydry sú výborné športovkyne, v plávaní sú neprekonateľné, behať dokážu tak rýchlo, že by vyhrali každé preteky, do diaľky skáču ako rekordérky a navyše sa vedia šplhať po kmeňoch stromov…

… a ešte oveľa viac.

Škriatok bude deťom pri poznávaní prírody tým najlepším sprievodcom, vďaka nemu sa dozvedia veľa nového, naučia sa pozerať okolo seba a objavia veci, ktoré nepoznajú ani mnohí dospelí. Osobitý pôvab knižke dodávajú nádherné ilustrácie Dagmar Koškovej, ktoré dotvárajú úžasnú atmosféru a vďaka ilustráciám si deti môžu veľmi realisticky predstaviť všetky rastlinky, zvieratká a celú prírodu v každom ročnom období.

 

Hana Primusová

Hana Primusová sa narodila 30. decembra v roku 1961 v Prahe. Vyštudovala vývojovú biológiu a genetiku na Prírodovedeckej fakulte UK. Po ročnej stáži v Ústave experimentálnej medicíny svet vedy opustila a pracovala ako redaktorka vo vydavateľstvách i časopisoch ako publicistka, spisovateľka a scenáristka.

Je autorkou približne tridsiatich knižiek pre dospelých i pre deti. Niektoré detské knižky boli preložené do francúzštiny, portugalčiny, holandčiny či slovenčiny. Za knihu 100 nejvýznamnejších knih světové historie dostala cenu E. E. Kischa.

Okrem písania sa venuje aj výtvarnému umenie – maľbe a odevnej tvorbe.