Čerti, bosorky a iné strašidlá

Veríte na víly, lesné žienky alebo vodníkov? A viete o tom, že na Slovensku sa vraj ešte nedávno pohybovali upíri a vlkolaci? A čo vlastne znamenala ohnivá reťaz nad komínom?

Ak sme prebudili vašu zvedavosť, odpovede na tieto a mnohé ďalšie otázky nájdete v novej knihe Čerti, bosorky a iné strašidlá. Autori, klasik súčasnej slovenskej etnografie, profesor Ján Michálek, a známa autorka kníh pre deti a dospelých s etnografickým zameraním Dr. Katarína Nádaská, vám porozprávajú o strašidlách všetkého druhu, s ktorými mali do činenia naši predkovia na Slovensku. Spoznáte pútavé a napínavé príbehy, nad ktorými sa buď pousmejete, alebo, naopak, prebehne vám mráz po chrbte.

Slovenské poverové bytosti

Naši predkovia toho vedeli mnoho a ešte radšej o tom rozprávali. Ľudia totiž kontakt s nadprirodzeným pokladali za niečo reálne, čo sa dá porozprávať ďalej. A tak vznikli „ľudové horory“, rozprávky a povesti... Černokňažníci, rusalky, mátohy – tieto a ďalšie slovenské poverové bytosti objavíte v knihe Jána Micháleka a Kataríny Nádaskej Čerti, bosorky a iné strašidlá. Koho a ako gniavila Mora? Čo by sa stalo, keby ste poľutovali zmoka? A prečo bola tam okolo Strečna cesta nebezpečná? Spoznajte úžasné, fantastické a strašidelné postavy, ktoré mátali v mysliach Slovákov a ktoré buď vyhľadávali, alebo sa im oblúkom vyhýbali. Zoznámte sa s kúskom tradičnej ľudovej kultúry a rozprávaním dávnych čias.

Ukážka z knihy Čerti, bosorky a iné strašidlá

Autorom ilustrácií je Svetozár Košický.

O autoroch

Katarína Nádaská (1968)

Mgr. Katarína Nádaská, PhD. v roku 1993 absolvovala štúdium na FF UK v Bratislave (etnológia – história – religionistika). Absolvovala viacero vedeckých stáží na európskych univerzitách. Od roku 2011 do 2013 pracovala ako kurátorka a literárna historička v Múzeu mesta Bratislava. Od roku 2014 pracuje ako odborná pracovníčka v Divadelnom ústave.

Je autorkou monografií Slovenský rok (2012), Čím žila slovenská rodina (2014) a Čary a veštby (2014), všetky tri publikácie vyšli vo vydavateľstve Fortuna Libri. Ako spoluautorka sa podieľala na tvorbe ôsmich regionálnych monografií. Napísala deväťdesiat vedeckých štúdií a vyše sto popularizačných článkov. Spolupracovala aj pri tvorbe série dvanástich etnologických filmových dokumentov o osobnostiach slovenskej etnológie.

Venuje sa popularizácii vedy, najmä histórii každodennosti, tradícií a zvykov v slovenskej ľudovej kultúre. Odborne sa venuje náboženskej etnológii, etnomedicíne, ľudovej mágii, výročným zvykom, vizuálnej antropológii, muzeológii a kultúrnemu dedičstvu, dejinám kresťanstva na území Slovenska, judaizmu, regionálnym dejinám, praktickým kurátorským vedomostiam a zručnostiam v múzejníctve.

 

Ján Michálek (1932)

Prof. PhDr. Ján Michálek, DrSc., folklorista a vysokoškolský pedagóg, absolvoval v roku 1956 štúdium na FF UK v Bratislave (odbor národopis – história).

Zaoberá sa problematikou ľudovej prózy, najmä historickými podaniami. Patrí k významným predstaviteľom dejín etnografie a folkloristiky. Publikoval viacero odborných štúdií a príspevkov, v ktorých sa venoval obom tematickým oblastiam. Ako spoluautor a zostavovateľ sa podieľal na príprave šiestich monografických a syntetických prác.

Je autorom knižných publikácií Spomienkové rozprávanie s historickou tematikou (1971), Protifašistický odboj na Slovensku v rozprávaniach ľudu (1985) a Keď je dobrá klobása… Spomienkové rozprávanie slovenského ľudu (1987).

 Editoval tiež viacero antológií slovenskej ľudovej slovesnosti.