Andrea Tornielli

(1964)

Vatikanista a novinár denníka La Stampa a webovej stránky Vatican Insider. Spolupracuje s niekoľkými talianskymi a medzinárodnými časopismi. Je autorom početných publikácií, medzi inými pápežovho prvého životopisu František. Pápež chudobných, preloženého do 16 jazykov. Vo vydavateľstve Fortuna Libri vyšla v slovenskom preklade jeho kniha Perly a perličky pápeža Františka, bestseller s anekdotami a zaujímavosťami z každodenného pápežovho života.

Po úspechu predošlého titulu vydavateľstvo publikovalo ďalšiu autorovu knihu, ktorú napísal v spolupráci s Giacomom Galeazzim: Pápež František: Táto ekonomika zabíja (z tal. orig. Questa economia uccide). Ide o exkluzívny rozhovor s pápežom o jeho názoroch na súčasnú ekonomiku a globalizáciu. Okrem iného odpovedá na aktuálne témy, ktoré sa týkajú mnohých chudobných ľudí. Ich hlasom sa stáva práve pápež František. Kniha vyšla v Taliansku začiatkom februára a okamžite vyvolala mimoriadny čitateľský ohlas vrátane záujmu o zakúpenie práv na preklad viacerých zahraničných vydavateľstiev. Doteraz bola preložená do deviatich jazykov.

V roku 2016 Fortuna Libri vydal rozhovor autora s pápežom, v ktorom František okrem iného hovorí aj o vzťahoch medzi milosrdenstvom, spravodlivosťou a skazenosťou. Kniha má názov František: Meno Boha je Milosrdenstvo. Vychádza naraz v 82 krajinách.