S Tinou Zlatoš Turnerovou o jej knihe

Milovníkom zdravého životného štýlu prinášame rozhovor s Tinou Zlatoš Turnerovou, autorkou zdravšej verzie tradičných kuchárskych receptov.

Čo Vás viedlo k napísaniu knihy?

Primárny dôvod bolo určite zachovanie slovenskej tradície, ktorá má tendenciu zanikať, čo je prirodzené. Dôležité a prospešné je uchovávať to, čo je dobré, v oblasti gastronómie to platí tiež. Zároveň je však pre mňa dôležité ľudí edukovať v oblasti modernej výživy. Synergiou týchto dvoch oblastí vznikla motivácia na napísanie tejto knižky.

Podľa akých kritérií ste urobili výber dezertov?

V prvom rade sila tradície, komplikovanosť alebo skôr jednoduchosť receptov, obľúbenosť, chuťová, ale aj vizuálna atraktivita. Zaujímali nás aj „zdravé“ ingrediencie ako orechy či čerstvá ovocná zložka, recepty s čo najvyšším obsahom živín. Tým, že sme jednotlivé ingrediencie obmieňali, jednotlivé suroviny museli navzájom v konečnom dôsledku ladiť aj zložením, aj chuťovo.

Čím je kniha iná, čím je výnimočná?

Na trhu ešte neevidujem knižku podobného druhu, je určite jedinečná. Spája dva svety, ktoré by mali byť prínosom pre všetky slovenské ženy, mladé slečny, mamičky aj babičky. V knižke sa dozviete aj poznatky zo sveta odbornej výživy, ako skutočne sladkosti zaraďovať do svojho jedálnička, aby nás negatívne neovplyvňovali nielen esteticky, ale ani zo zdravotnej stránky.

Vychádzali ste pri zostavovaní receptov z vlastnych skúseností?

Tým, že s manželom Vladom Zlatošom pracujeme ako odborníci na výživu, je to naša každodenná práca. Mnoho ľudí nechápe princíp sacharidových jedál vo výžive, dôležitosť správnych tukov v dennom jedálničku. V princípe sú to vlastné, ale odborné skúsenosti v oblasti výživy. Kniha má za úlohu pomáhať ľuďom zorientovať sa v tom, čo je naozaj zdravé, a nie marketingovo zavádzať.

Aké sú hlavné ingrediencie v receptoch a ktoré odporúčate z pohľadu zdravej výživy?

Kľúčové pravidlo je nahradenie pšeničnej múky, eliminácia lepku, obmedzenie a nahradenie dávok cukru. Ako náhrady sú použité špaldová, mandľová či kokosová múka. Kokosový cukor, stévia (ktorá má 0 kalórií), med, čerstvé ovocné zložky, kokosový tuk, bravčová masť, maslo, to všetko sú tie správne prísady do koláčov.

text: Fortuna Libri, 2015

fotografia autorky © Vlado Zlatoš