Eugen Ovidiu Chirovici

(1964)

Eugen Ovidiu Chirovici pochádza z rodiny s rumunsko-maďarsko-nemeckým pôvodom. Narodil sa a vyrastal vo Fagaraše, malom mestečku v južnej Transylvánii v Rumunsku. Príbehy začal písať asi ako desaťročný, no kým sa napokon rozhodol riskovať dráhu spisovateľa na plný úväzok, robil všeličo. Pracoval ako novinár a televízny reportér a od roku 2013 sa venuje výhradne literatúre.

Prvú poviedku uverejnil v roku 1989. O dva roky neskôr mu vyšiel debutový román Masacrul (Masaker), napísaný v rumunčine. Ani nie za rok sa z neho predalo vyše stotisíc výtlačkov. O niekoľko mesiacov neskôr nasledoval ďalší bestseller Komando pre generála,  politický triler odohrávajúci sa v Taliansku. Predtým, ako sa Chirovici usadil v zahraničí, v rodnom Rumunsku vydal pätnásť kníh.

S manželkou Mihaelou a so synom Eugenom žijú striedavo v Rumunsku, vo Veľkej Británii a v Spojených štátoch amerických.

Kniha zrkadiel je jeho debut v angličtine, ktorý sa už stihol stať medzinárodnou senzáciou. V slovenskom preklade knihu vydalo vydavateľstvo Fortuna Libri v polovici januára 2017.

"V mojej knihe nejde o to, kto spáchal zločin, ale prečo to urobil. Vždy som zastával názor, že po tristo stranách by čitatelia mali dostať niečo viac než len odhalenie, kto zabil pána XY, bez ohľadu na to, aké prepracované a prekvapujúce zvraty k nemu viedli. Zároveň som presvedčený, že autor by sa mal usilovať objaviť magický priesečník príbehov, v ktorom sa záhada pretína s dobrou literatúrou."