Fausto Brizzi

(1968)

Fausto Brizzi (Rím, 1968) je mimoriadne úspešný taliansky režisér, scenárista a filmový producent. Jeho prvá celovečerná snímka Notte prima degli esami (Noc pred maturitou) získala prestížne ocenenia talianskej filmovej kritiky: David di Donatello (Donatellov Dávid) a Nastro d’Argento (Strieborná stuha) a stala sa kinematografickým fenoménom roku 2006. Nasledovali režisérsky vydarené a divácky úspešné komédie Ex (2009), Maschi contro femmine (Muži proti ženám, 2010), Com’è bello far l’amore (Aké je milovanie krásne, 2012), Pazze di me (Do mňa zbláznené, 2013). Na Vianoce 2013 zabodoval s filmom Indovina chi viene a Natale?, do ktorého obsadil aj svoju manželku, známu taliansku herečku Claudiu Zanella.

V roku 2013 získal cenu Premio Mario Monicelli: „Mario Monicelli je režisér, ktorého milujem. Pre našu režisérsku generáciu je ako maják, skutočne nedosiahnuteľný príklad. Verím, že tejto cene učiním zadosť so svojou ďalšou tvorbou.“

Často spolupracuje s priateľom Marcom Martanim. Spoznali sa na univerzite a ako scenáristi a režiséri pracovali spolu pre divadlo a televíziu. „Keď píšeme, jeden z nás je dobrý policajt a ten druhý zlý, vo filmovom svete je to však inak. Sme jeden pre druhého režisérsky oporou, tým, kto za teba zabojuje, keď je všetko proti tebe a postaví sa na tvoju stranu. V takých chvíľach je dôležité mať spojencov. Pri písaní je opačný názor dôležitý, najmä z hľadiska konštruktívnej kritiky,“ uviedol Brizzi.

V roku 2014 bola do slovenských kín uvedená česká komédia 10 pravidel, jak sbalit holku – autorom pôvodného scenáru je práve Fausto Brizzi.

Sto dní šťastia (Fortuna Libri, 2014) je jeho prvý román, v roku 2015 sa pripravovalo jeho filmové spracovanie a zároveň aj vydanie jeho druhej knihy Se mi vuoi bene. V slovenskom preklade vyjde pod názvom Pre tvoje dobro v máji 2016.

Zaujímavosti o autorovi

Nosí rifle, tričko s obrázkami z komiksov a tenisky. Len príležitostne si oblečie sako. Vraví sa, že sa oblieka ako dvanásťročný.

Jeho partnerka, známa talianska herečka Claudia Zanella, je vegánka a on sa tohto typu stravovania tiež pridŕža. Až na niektoré prešľapy: občas pohár (bio) vína, pizza, cesto (nakysnuté prirodzene), celozrnné a zdravé potraviny. Brizzi tvrdí, že vďaka tejto strave sa zbavil chronickej bolesti hlavy.

Žije v dome, o akom sníva každý adolescent: má doma stolný futbal, biliardový stôl, obrovskú posteľ, megaobrazovku a kreslá ako v kinosále.

Knihy od tohto autora: